Hoppa till sidans innehåll

Blekinge River Trail 2018 - Sveriges vackraste traillopp

11 JUN 2018 22:23
Susanne Nilsson berättar om sin debut längs med Mörrumsån.
  • Skapad: 11 JUN 2018 22:23


Blekinge River Trail sägs vara Sveriges vackraste traillopp och det kan man ju bara inte missa, inte heller efter att ha sett Sofia Swartz bild från förra året som visar en sådan glädje och energi, precis som löpning i skogen ger.

Bestämde mig alltså redan förra året för att i år springa Blekinge River Trail som går längs Mörrumsån, men istället för de planerade 20km fick det bli 9,5km. Älskar löpning, men har fått vänja mig vid att det inte alltid blir som planerat…


Dagen för loppet började med frukost som alla andra dagar och den var väl inte så spännande just denna dag. Tacksam för att jag fick i mig den där ostmackan och en kopp te. Inte bästa morgonen att inte kunna äta på, men tänkte att det var ju inget långpass i alla fall. Lite smått nojig blev jag i alla fall då jag helt enkelt inte fungerar utan den där maten, tog med mig en energibar i farten ut i bilen.


Hämtade upp Lena Magnusson, Yvette, Johan Porshult och Annika utanför Citygross för avfärd mot Norrevångsskolan i Mörrum, det duktiga gänget som skulle ta sig igenom 20km loppet�� och som bara med sin närvaro gjorde mig mindre nervös. Det här med nervositet, det är ju inte så att jag tävlar om de främsta placeringarna precis, men ändå blir jag så nervös inför alla lopp. Lite knasigt egentligen!


Vi kom fram i god tid, jag höll mig ganska lugn ändå och åt lite lagom på min energibar för att min mage skulle hålla sig i schack. Småpratade lite med de andra teamarna som var där och hejade på snabba Otto i barnloppet. När det var dags för uppvärmning höll jag mig för mig själv.


Starten för 20km loppet gick av stapeln först och 15 min senare var det då dags för 9,5 km starten. I alla lopp jag har ställt upp i oavsett om arrangören har märkt upp var man bör starta eller inte så vill alla stå främst även de mindre snabba löparna, men här var alla extremt försiktiga. Fick mer en
känsla av att jag stod fel dvs. för långt fram, men kom ingen fram så… Bredvid mig i starten stod en trevlig tjej från Ryssberget som jag småpratade med som såg väldigt snabb ut och undrar om hon inte var den enda som smart nog hade vätskebälte på. Det var extremt varmt med sol och vätskan var
först efter 6km.

Starten gick och jag såg att tjejen från Ryssberget stack iväg i en himla fart direkt och jag valde att inte hänga på för att slippa dö efter första km. Jag hade bestämt mig för att det skulle bli stabil löpning hela loppet dvs. i ett hanterbart tempo med det ojämna underlag som ett traillopp innebär. Ville vara försiktig, men för den sakens skull inte hålla igen allt för mycket.

Började loppet i en fart som jag vet att jag kan hålla på hyfsat flackt underlag, men då det var trångt och vi sprang på led bitvis kunde jag inte riktigt bestämma farten. Kanske var det bra med farthållare då jag kände mig ganska trött och hade svårt med andningen i flera km. Fokus under loppet handlade
mest om att ha koll på den tekniska biten. Det var ett spännande underlag med grus, stenar, rötter och smala plankövergångar, vilket innebar att man var tvungen att vara snabb på fötterna, men även ha koll på balansen. Jag älskar verkligen spänningen i detta och kände mig så nöjd när jag tagit mig
igenom ett svårare parti utan att ha snubblat! Detta fokus gör också att man inte tänker på hur trött man verkligen är.

Vid 4-5km någonting började jag känna av att det behövdes fylla på med vätska. Minns inte var i loppet men fick ta korta promenader i två backar för att få lite återhämtning och tog mig också lite tid vid vätskan vid 6km. Efter vätskan kände jag mig piggare och kom också ikapp tjejen från Ryssberget, då inbillade jag mig i alla fall att hon lät betydligt tröttare än vad jag var. La mig efter henne en stund då hon höll lagom bra fart tills vi kom till en backe och då var jag förbi. Lite senare blev jag feg när det gick brant utför i lösgrus och då var hon förbi mig, men jag gav mig inte utan sprang om igen. Någonstans i loppet passerade vi också rinnande vatten och det var sååå skööönt!!! Nära jag tog mig ett dopp, men nu var det ju inte för att bada jag var där så det var bara att pallra sig vidare. När jag hörde att målet närmade sig kom lite motsträviga känslor, en del av mig ville fortsätta att springa i den ljuvliga skogen och en annan del kände att det var bra för denna gång. Jag slutade på en 17:e plats med tiden 54.40.

I mål serverades det hamburgare som smakade fantastiskt gott efter att ha vilat en stund efter målgång och det hann även bli en bulle innan hemfärd. Hade lite att ta igen kände jag.

Var nu Blekinge River Trail, Sveriges vackraste traillopp?
Ja självklart, säger jag som inte har sprungit några andra traillopp i Sverige och knappt släppte blicken från marken under loppet, men de gånger jag kunde slita mig från att kika på de vackra stenarna och rötterna var det alldeles fantastiskt!!!

Det här gör jag gärna om nästa år och hoppas att fler följer med och upplever detta härliga och välarrangerade lopp.Tack OK Skogsfalken för ett fantastiskt välarrangerat lopp på alla sätt!

Skribent: Sofia Swartz
E-post: Adressen Gömd

TB_bromölla

mardrömmen

kustmaran

jämjöhalvan

Postadress:
Team Blekinge LF
Tennvägen 11 A
37150 Karlskrona

Besöksadress:
Tennvägen 11 A
37150 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info