Hoppa till sidans innehåll

Race report herrlaget Ölands Kyrkstafett 2018

14 MAJ 2018 22:19
Läs herrlagets coach Marcus Andréasons skildring av vägen till och mellan de öländska kyrkorna!
  • Skapad: 14 MAJ 2018 22:19

Då var det dags att försöka sammanfatta herrlagets prestation på kyrkstafetten, men också processen som ledde fram till den (Ber om ursäkt för förseningen, men det har varit en hektisk vecka). När hela grejen höll på att rinna ut i sanden och när det dessutom las in en attraktiv löparutbildning på Rosenholm, kände jag att nåt måste hända. Det är trots allt årets höjdpunkt!

Jag tog på mig coach-hatten och körde hårt. Intresset var dock svalt från medlemmarna, 1(!) person anmälde sitt intresse. Så det var bara att börja jaga folk. Jag satte upp följande kriterier för att det skulle finnas en spårbarhet och en opartiskhet i mina val och samtidigt få fram bästa tänkbara lag.

  • Medlem i Team Blekinge (Sen om man var ny eller gammal medlem la jag ingen vikt vid).
  • Prio 1: duktiga löpare som är med på tisdagsträningarna
  • Prio 2: årsbästalistan på 10km 2017 inkl varvetmilen 2018
  • Prio 3: de som visar intresse

Sen jobbade jag efter detta. Det blev många återbud, vilket var tråkigt. Och det förekom tydligen åsikter om mina val, vilket också är tråkigt, men det gör det antagligen i alla uttagningar. Det viktiga var att jag kunde motivera mina val av de som faktiskt ville och kunde vara med.  Och med facit i hand så hamnade jag ganska rätt, eller hur? Nåja, jag tänkte det kunde vara på sin plats med en förklaring. Och på tal om facit:

Sträcka 1: Johan ”Hulken: Tärnhuvud Estvik. En tung sträcka där Johan fick slita hårt för att vid växling ge oss bra häng på täten.

Sträcka 2: Skidkungen Stefan Karlsson kämpade ihärdigt för att formen efter en längre virusinfektion tidigare på året. Jag visste dock att han skulle prestera, och dom han gjorde det! 3:32 i snitt över de dryga 5km förde Teamet upp på en femteplats. 

Sträcka 3: Prestigesträckan, där lagen brukar spela ut sina bästa kort. Här fanns bl.a Fred Grönwall med 1:08 på halvmara bara helgen innan. Tungt ansvar för debutanten Andreas Talberg-Pedersen, men jag hade bra koll på vad han kan. Jag stod och väntade på på fjärde sträckan och efter två löpare dök han plötsligt upp och plötsligt låg vi trea! 3:25 i snitt och teamets snabbaste löpare för dagen, rätt man på rätt plats alltså.

Sträcka 4: Nu hade vi tagit placeringar två sträckor i rad och nu var jag ett jagat villebråd, med 10-15s försprång. Nu gällde det att hålla undan. Med ett nytt PB på milen veckan fanns åtminstone självförtroendet där. Försprånget hade ökat till 45s och det diffade bara sekunder till ettan på sträckan vid växlingen. Mitt dagsverke klart!

Sträcka 5: dagens andra debutant, Niklas Ek, fick också han ta ett tungt ansvar då Aaron Dorn blev skadad. Det blev inte lättare av att Högby 2 hade satt en vass löpare på sträckan. Jag hann inte se något av det hela, men hann ifatt till en besviken Niklas vid växlingen. Visserligen tappade vi en placering, men hans 3:40 i snitt (alltså pekande mot 1min snabbare än PB på milen) visade på en otrolig kämpaglöd och det var hårfint upp till tredjeplatsen...

Sträcka 6: ”Åldermannen”, Lennart Carlsson, visade att gammal är äldst och när han fått ett lagom häng på Högby 2’s unga löpare lät han honom göra jobbet för att på upploppet käka upp avståndet och spotta ut ett 5s försprång till Knoll

Sträcka 7: Med gigantiska kliv drygade Johannes Knoll ut försprånget och körde hårt första 3-4km. Sen såg man hur den hårda starten började ta ut din rätt. Med mjölksyran sprutandes ur öronen var det nu hans järnvilja som tog över och vid växlingen var det precis jämnt mellan Högby 2 och oss.

Sträcka 8: Samuel Karlström tog kommandot direkt och satsade på att böta ner motståndet direkt. Med lite svag motvind och svaga uppförsbackar slutade det med att Högby 2 låg i draget och lät Samuel göra jobbet. Nu började också klubblösa få känning på tredjeplatsen och Samuel slet som ett djur för att inte släppa förbi nån. Inom samma sekund växlade nu tre lag som alla hade bronset i sikte.

Sträcka 9: Dagens tredje debutant hamnade mitt i hetluften med en historiskt stenhård kamp om bronset. Jag bidrog med en liten lögn om att klubblösas löpare var småskadad och en förvånad Kristoffer Malmörn fann sig mitt i en ursinnig start i 3:25-tempo (förlåt). Högby 2 hakades av och klubblösa tog nu en ledning på på uppåt 100m. Kristoffer såg dock inte det minsta sliten ut, bara arg. Något som klubblösas supportrar något förskräckta påtalade för mig. Avståndet kvarstod och med en km kvar kändes det ändå som att Kristoffer hade mer att ge. Sen, med 500m kvar, blixtrade det bara till och vid växling var försprånget bara 5m.  Sträckan hade avverkats i ett rasande 3:34-tempo och detta av någon som persat milen på strax över 37 min. Rätt lyckad debut kan man säga.  

Sträcka 10: Med Aaron skadad fick Johan Porshult hoppa in från längsta sträckan i mixedlaget och köra en dubbel. Ett tufft jobb som Johan klarade galant. Det lilla försprånget Högby 2 hade in i växlingen försvann direkt och Johan gick om och höll ett avstånd på en 10m in i växlingen. 

Sträcka 11: Tyckte det var i sin ordning att Mohamed fick äran att ta pinnen in i mål. Inte bara för att han alltid är med på tisdagarna utan också för att jag tror att det är en distans (5km) som passar honom perfekt. Som vanligt öppnade Mohamed i ett ursinnigt tempo och drog ut ett rejält avstånd till Högby 2 nästan direkt. En del av oss var nog lite oroliga för att han höll på bränna sina krafter i förtid, men istället höll han avståndet och fullkomligt mosade sträckan med en andraplacering totalt och 3:31(!) i snitt. Med kraftfulla steg förde han teamet till en bronspeng och därmed en tangering av teamets bästa placering från 2014. 

Det utvecklade sig till en härlig kamp som vi och klubblösa följde och hejade på. Det ska nämnas att det fanns inget agg mellan oss på sidlinjen, tvärtom, vi uppskattade båda skådespelet i den tajta kampen. Det var så bra killar att om de hade tagit bronset hade jag varit lika glad, de hade förtjänat det lika mycket som vi. Faktum är att de efteråt gärna hade sett en sammanslagning inför nästa år. Nåja, vi får se hur det blir med det... Som lagledare var det roligaste att se med vilken härlig inställning varje löpare gick in i din sträcka. Det fanns inte en tillstymmelse till att vika ner sig och flera presterade långt över vad man på förhand trodde var möjligt. Med en segermarginal på 25s inser man, när man tittar på den stora bilden, att varenda sekund vi försvarade var en sekund värd att kämpa för. Och kämpade, det gjorde vi!

/Marcus Andréason

Skribent: Sofia Swartz
E-post: Adressen Gömd

TB_bromölla

mardrömmen

kustmaran

jämjöhalvan

Postadress:
Team Blekinge LF
Tennvägen 11 A
37150 Karlskrona

Besöksadress:
Tennvägen 11 A
37150 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info