Hoppa till sidans innehåll

Stockholm Marathon 2019, L-G. Olausson

07 JUN 2019 23:29
Heja-report av Lars-Göran Olausson
  • Uppdaterad: 07 JUN 2019 23:29

Detta lopp har varit en favorit hos mej under många år. Jag har mitt pers här, 3.15.51 (1989) och detta bidrar kanske också till att det blivit 20 lopp i huvudstaden. Två gånger har jag stått vid sidan. Först var det 2012 i värsta busvädret, 4 grader, regn och halv storm. Men i år var betydligt bättre väder, ja perfekt enligt många. Orsaken till dns 2012 var mycket allvarligare än året förkylning. I april det året drabbades jag av min andra lungemboli (propp i lungan) men tack och lov har det vid båda tillfällena gått bra.

 

På fredagen startade 23 personer bussresan från klubblokalen. På olika platser plockades folk upp, men första riktiga stoppet blev Emån där vi fikade. Resan fortsatte mot Ringarum där vi intog middag. Inte så mycket pasta som vanligt, flera åt kycklingklubba och jag var en av dom. Sen gick färden till Östermalms IP för hämtning av nummerlappar och pastaparty. Därefter hotell Kom för incheckning. Kvällen i övrigt fördrevs på olika sätt, några tog en lätt joggingtur och därefter pizza. Bosse Ekström och jag har samma rutiner år efter år. Kaffe och kanelbulle på Seven Eleven i korsningen Tegnérgatan Drottninggatan. Därefter hem till hotellet och självklart finalen Let's Dance.

 

Efter en god natt sömn blev det frukost och laddning på rummet. Ombyte till tävlingskläder ( i alla fall för Bosse). Rutinerad som han är efter 25 lopp tyckte han att 10.00 var för tidigt att promenera mot Östermalms IP. Vi väntade till 10.30 vilket gjorde att vi missade det traditionella gruppfotot, inte så smart av oss. Vi hittade gänget under korkeken. Efter "lycka till" drog Ljungan och jag för att inta våra publikplatser. Ljungan med karta i handen och även erfarenhet från 2018, visste var vi skulle se löparna bäst. Vi lyckades faktiskt under dagen se flera av teamarna. Dock missade vi vår bästa tjej Jannike Ottosson, förlåt oss. Vi får skylla på att du var allt för snabb. Timmarna gick och redan efter 2.10.10 korsade Nigussie Sahlesilassie från Etiopien mållinjen. Så häftigt det var att där vi stod en halv kilometer från stadion kunde se världseliten rusa mot mål, och andra sidan gatan de sista kämparna i loppet som hunnit ca 15 km. Visst, flera av dessa blir stoppade av reptider, men att bara spänna bågen tycker jag är stort.

 

Som vanligt fanns de udda inslagen, den lille stinsen med sin visselpipa och spade. Några hade trotsat löparmodet och sprang i jeans och skjorta, en annan i finkostymen. Och så barfotamannen som nobbar alla skomärken är några exempel. Häftigt var också när speakern hos oss ropade, finns här några debutanter, många händer i luften. Fattar ni vilka hjältar ni är, om 500 meter har ni sprungit ett marathon. Några av dessa löpare föll i gråt, undrar hur dom kände när de kom in på stadion. En mäktigare målgång är svårfunnen. Men störst intryck på mej denna dag gjorde två helt blinda löpare, med sina ledsagare sprang de med ett leende, under stort jubel, förbi där vi stod. Snacka om att leva livet fullt ut trots svåra omständigheter. Måste också nämna min rumskompis och vän sedan många år tillbaka, Bosse Ekström. Han har haft stora problem genom åren med sina fötter och ben. Nu fullföljde han ännu en mara, stor respekt.

 

Efter promenad till hotellet blev det senare i vanlig ordning besök på den asiatiska restaurangen King Tan. Några kanske undrar, varför inte prova nått nytt i stället för samma upplägg år efter år. Då kommer jag att tänka på Gustav Svensson i Svensson Svensson. Han bänkar sej vid tvn på julafton för att titta på Scooby Doo. När det sen istället visas en Tjeckisk dockfilm så blir han helt vansinnig. Hans barn tycker då att han är barnslig som inte kan förnya sej, varpå han utropar, det ska vara likadant varje år, det ju det som är meningen med julen. Så när söndagen sen kommer åker vi i sann Gustav Svenssons anda mot Tindered. Här var som vanligt mycket folk, lång väntan, men väldigt god mat.

 

Till sist vill jag tacka Peter Lendrop för allt jobb han lägger ner för oss. Otaliga kontakter med hotell Kom, fixande och trixande för att alla ska få rum. Bokning av buss med mera, med mera .Vi är många som är glada att han efter legenderna Bås och Stefan var villig att fortsätta med resorna till Stockholm. Tack också till Trossöbuss och Kurt o Gertrud för att ni gjorde resan till var den blev .Jag tror som Johanna att nästa år blir vi ännu fler. Ni som inte vill springa kan följa med ändå, heja på våra löpare och se eliten och motionären på riktigt nära håll. Minnena från den 1 juni 2019 bär jag med mej livet ut.

 

Lars-Göran Olausson ( redan anmäld 2020)

Skribent: Johanna Sontén
E-post: Adressen Gömd

TB_bromölla

mardrömmen

kustmaran

jämjöhalvan

Postadress:
Team Blekinge LF
Tennvägen 11 A
37150 Karlskrona

Besöksadress:
Tennvägen 11 A
37150 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info